Soita studioon

Lauantai, 30.
toukokuuta
2020.
Onnittelut -
24.11.2017, 9:34 – päivitetty 27.11.2017, 8:59

Kalakukko Elävän perinnön kansalliseen luetteloon

Media

Kalakukko on valittu Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin.

Elävän perinnön kansalliseen luetteloon päässeet nimesi Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kalakukosta mainitaan luettelossa muun muassa, että kalakukkoperinne on kehittynyt luovasti ja mukautunut nykyaikaan ja kalakukko on osa savolaista identiteettiä, josta kertoo myös kalakukon saama EU:n tuotesuoja.

Elävän perinnön kansalliseen luetteloon kalakukkoa hakivat Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Savon Kielen Seura ry, Kuopion Kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry, Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset, Savon Martat, Rautalammin museo / Peuran museosäätiö ja Pohjois-Savon liitto.

Museoviraston mukaan valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on tunnustus perinteiden parissa toimiville yhteisöille. Luettelo tuo vahvempaa näkyvyyttä perinteille. Samalla se on askeleen lähempänä kansainvälisen tason tunnustusta. Aineettoman kulttuuriperinnön merkitys ihmisille sekä tämän perinnön eläminen ja muuntuminen arjessa ja juhlassa ovat olleet tärkeitä piirteitä, kun kohteita on nimetty kansalliselle listalle.

Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi kaikkiaan 52 kohdetta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.