Soita studioon

Sunnuntai, 16.
helmikuuta
2020.
Onnittelut -
26.8.2016, 14:50 – päivitetty 1.9.2016, 7:49

Koulurauha julistettiin Kuopiossa alkaneeksi suojatiesuojelijoiden turvaamana

Media

Koulurauha julistettiin alkaneeksi tänään aamupäivällä Kuopiossa. Tapahtumaa seuraamaan ja koulurauhaa julistamaan oli kutsuttu satoja lähialueiden koulujen lapsia ja nuoria.

KalPan Hannes Kapanen ja Martti Ahtisaaren koulun oppilaat Aino Hagman ja Onni Kylävainio julistivat Kuopion torilla koulurauhan, jolla muistutetaan koululaisia koulurauhan suojelemisen ja kiusaamisen vastustamisen tärkeydestä. Hannes Kapanen kuvailee koulurauhanjulistusta hienoksi tehtäväksi.

- Se on kunniatehtävä. Tämä tietysti koskee meitä KalPaa, kun meillä on paljon junioreita. Toivonkin, että KalPan juniorilaiset siellä koulussa olisivat esimerkkinä muille käyttäytymisessä ja muiden huomioon ottamisessa, hän sanoo.

Koulurauhanjulistus toi Kapaselle mieleen myös muistoja omilta kouluajoilta.

- Olin aika villi vipeltäjä, mutta olin kyllä ihan hyvä koulussa. Jos saisin nyt vielä valita, niin olisin kyllä jatkanut sen koulu-urani loppuun asti ihan lukioasteelle ja samalla pelannut, Kapanen sanoo.

Hän toivoo, että nykyiset lapset ja nuoret eivät jättäisi koulua urheilun takia, vaan sekä urheilisivat että opiskelisivat.

- Sen pystyy varmasti hoitamaan. Se kaihertaa varmaan montaa, minua juuri nimenomaan. Muu tässä elämässä ei harmita kuin se, että olisi kannattanut opiskella,  Kapanen jatkaa.

Hannu Kapasen kanssa lavalle nousseista Aino Hagmanista ja Onni Kylävainiosta koulurauhanjulistaminen oli hauskaa. Tämän syksyn osalta molempien koulukäynti on lähtenyt sujumaan hyvin.

- Matematiikka on kyllä kivaa, Aino Hagman sanoo.

- Kaikki on kivaa koulussa, sanoo viidesluokkalainen Onni Kylävainio.

Suojatiesuojelijat turvasivat koululaisten kulkua

Koulurauhan julistuksen yhteydessä käynnistettiin myös liikenneturvallisuuden parantamiseen tähtäävä suojatiesuojelija-kampanja. Paikalla oli seitsemän suojatiesuojelijaa, jotka tulivat suojelemaan koulurauhanjulistukseen saapuvien koululaisten kulkua kaupungintalon molemmin puolin sijaitsevissa risteyksissä sekä ennen että jälkeen koulurauhan julistuksen. Samalla suojatiesuojelijat jakoivat autoilijoille suojatiesuojelija-tarroja.

- Minulla on äärimmäisen hyvä mieli. Minä jotenkin ajattelen aina näin, että jos me voimme tehdä yhdessä jotakin hyvää, niin tehdään sitä, Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen sanoo.

Kampanjan taustalla on ajatus Kuopiosta Suomen suojatieturvallisimpana kaupunkina.

- Jotenkin haluaisin korostaa sitä liikenneleppoisuutta, että meillä ei ole mitään syytä hermostua tuolla liikenteessä. Meillä on suhteellisen ruuhkatonta ja oikein hyvät tiet täällä. Varmasti on aikaa huomioida toiset, ja olisi hienoa nähdä hymyileviä kasvoja autojen ratissa, Soininen sanoo vedoten leppoisiin savolaisiin.