Soita studioon

Tiistai, 31.
maaliskuuta
2020.
Onnittelut -
20.10.2017, 14:00 – päivitetty 23.10.2017, 9:23

Kuuden viikon sääennuste lupaa liukkaita kelejä - talvirenkaat autoissa sallitaan jo

Media

Lähestulkoon joka vuosi talvi pääsee yllättämään autoilijat. Ilmatieteen laitos on tehnyt kuuden viikon sääennusteen, jossa tutkaillaan kuinka liukasta lähiviikkoina on.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Natalia Korhosen mukaan Talvirengaskeli ennakoi liukkaiden olosuhteiden mahdollisuutta tulevien kuuden viikon ajanjaksolla.

- Nyt näyttäisi siltä, että tässä lokakuun lopussa olisi 3-5 liukasta päivää viikon aikana. Marraskuun loppuun, kun mennään niin liukkaita päiviä 5-6 viikossa, Korhonen kertoo

Liukkailla päivillä ennusteessa tarkoitetaan päiviä, joiden aikana vuorokauden keskilämpötila on pakkasella tai vuorokauden aikana esiintyy tilanteita, jolloin ensin sataa ja tämän jälkeen lämpötila tippuu pakkasen puolelle.

Tarkkaa talven tuloa ennusteessa ei näy

- Sitä ei osaa tarkalleen ennustaa, kun siihen tarvittaisiin lumisateita. Siihen meillä on kehitteillä tällainen hiihtokausituote, joka sitten tarkemmin ennustaisi pysyvää lumipeitettä. Pakkaskelit tässä näyttää yleistyvän. Etenkin alussa yöpakkaset ja sitten kun pitemmälle marraskuulle mennään niin myös päivällä voi olla pakkasta, Korhonen kuvailee

Kuuden viikon ennusteet ovat Ilmatieteen laitoksen CLIPS-hankkeen kehitteillä ja testikäytössä olevia viikkokohtaisia ennusteita.

Talvirengassesonki alkaa käynnistyä todenteolla ja tämä on havaittu myös Itä-Suomen poliisissa. Ylikomisario Petri Pahkinin mukaan poliisissakin seuraillaan viileneviä kelejä.

-Tottakai mekin seuraillaan näitä sääennusteita. Me suhtaudutaan talvirenkaisiin sen mukaan, että jos liukkaita on, niin ehdottomasti talvirenkaat sallitaan, Pahkin kommentoi

Pahkinin mukaan osa autoilijoista ovat jo ryhtyneet renkaan vaihtoon.

- Kyllä nyt jo on havaintoja, että eräät autoilijat jo talvirenkaita asennuttavat alle. Eivät ole ainakaan missään tapauksessa myöhässä, eivät ehkä liian aikaisessakaan, Pahkin aprikoi.

Kuuntele lisää kuvan yläpuolella olevasta kuvakkeesta!

Pilotoijaksi Clips -hankkeeseen voi liittyä täällä