Soita studioon

Tiistai, 31.
maaliskuuta
2020.
Onnittelut -
20.10.2014, 15:12 – päivitetty 22.10.2014, 16:54

Masennuslääkkeet ja medikalisaatio - kuinka vastoinkäymisistä tuli sairauksia?

Media

Kuopion kaupunginkirjaston luentosalissa järjestetään keskiviikkona 22.10.2014 klo 17.00-19.00 luento ja keskustelutilaisuus masennuslääkkeistä ja medikalisaatiosta. 

Miksi medikalisaatio on vaarallista? Pitääkö jokaista kipua ja huonovointisuutta hoitaa lääkkeillä? Miksi masennuspotilaat eivät toivu masennuslääkkeillä?  Miten on mahdollista, että psyykelääketutkimuksissa käytetään plaseboa eli lumetta, vaikka muiden lääketieteen alojen tutkimuksissa käytetään jotain jo markkinoilla olevaa lääkettä verrokkina? Miten tutkijat suostuvat siihen, että lääketeollisuuden käyttämien viestintäyhtiöiden haamukirjoittajat laativat tieteellisten artikkeleiden sisällöt? 

Muun muassa näihin kysymyksiin paneutuvat keskiviikon luennoitsijat: Markku Myllykangas Itä-Suomen yliopistolta sekä tietokirjailija Maarit Nermes.

Markku Myllykangas on terveyssosiologian professori ja kolumnisti. Hän on kirjoittanut kirjan "Rahan raiskaama terveydenhuolto" ja yhdessä Tomi-Pekka Tuomaisen kanssa kirjan "Pharmageddon – kuinka sai­rausteollisuus tekee meistä kipeitä". Myllykangas tunnetaan erityisesti kriittisyydestään medikalisaatiota ja uskomuslääkintää kohtaan.

Toimittaja, DI (prosessikemia) Maarit Nermes  on kirjoittanut viime vuonna julkaistun teoksen "Näyttöön perustuvaa masennuksen lumehoitoa. Miten depressiosta tuli lääketeollisuuden huippubisnestä?". Kirja perus­tuu tutkivan toimittajan  liki kymmenen vuotta kestäneeseen taustatoimitustyöhön. Keväällä nähty MOT ”Masentavat lääkkeet”  pohjautui pitkälti tämän teoksen tietoihin ja lähteisiin. 

- Puhumme keskiviikkona muun muassa siitä, että nykymaailmassa tavallisista elämän vastoinkäymisistä on tehty sairauksia, joita hoidetaan lääkkeillä, Nermes valottaa keskiviikkoillan ohjelmaa.

Kuuntele Maarit Nermeksen haastattelu kokonaisuudessaan yläpuolella olevasta painikkeesta.