Soita studioon

Tiistai, 31.
maaliskuuta
2020.
Onnittelut -
19.3.2019, 13:36 – päivitetty 20.3.2019, 14:23

Minna Canthin Kanttila- rakennus kulttuurikäyttöön

Media

Minna Canthin kotitalon eli Kanttilan suunnitelmat kunnostamiseen ovat valmistuneet.

Vuonna 2016 perustettiin Minna Canthin talo -yhdistys ja sen tavoite on pelastaa kirjailijan ja tasa-arvotaistelija Minna Canthin Kanttila -rakennus kulttuurikäyttöön. Varoja aiotaan kerätä joukkorahoituksen kautta.

Canth asui Kanttilassa nuoruusvuosinaan sekä hän muutti Jyväskylästä takaisin jäätyään leskeksi ja eli Kanttilassa kuolemaansa saakka. Minna kirjoitti näytelmiään Kanttilassa, toimi kauppiaana ja vaikutti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Projektin tavoitteena on kunnostaan Kanttila, joka oli Canthin koti, kauppa ja kokoontumispaikka. Se oli myös talo, jossa puolustettiin sivistystä ja edistettiin tasa-arvoa. Kaikessa Canthin tekemisessä ja koko hänen elämäntyönsä keskiössä oli aina tärkeimpänä teemana vapaus – Canthin tärkein perintö meille.

Ensimmäistä kertaa Kanttilan kunnostusyritysten historiassa suunnitelmat on laadittu yhteistyössä taide- ja rakennusalan ammattilaisten kanssa. Kanttilassa tehdään muutos- ja korjaustöitä sekä kaikki rakennuksessa oleva huono materiaali tullaan poistamaan. Kohde on arvotettu historiallisesti merkittäväksi kohteeksi maisemansa, historiansa sekä henkilöhistoriansa ansiosta.

Kanttilan 1700 neliötä jakautuu kolmeen eri kerrokseen. Ensimmäiseen kerrokseen on suunnitteilla Minnan kahvila & kauppa sekä keskustelutiloja. Toisesta kerroksesta löytyy Minnan koti, eli residenssi- ja työtilat ja Minnan ullakolta eli kolmannesta kerroksesta kesäkäyttöön soveltuva näyttely- ja monimuototila. Piha-alueelle on suunnitteilla Minnan-kuistia, joka soveltuu erilaisiin tilaisuuksiin sekä konsertteihin.