Soita studioon

Maanantai, 25.
toukokuuta
2020.
Onnittelut -
1.6.2017, 13:55 – päivitetty 2.6.2017, 6:09

Siilinjärveläinen metallinpaljastinharrastaja yllättyi: Löysi erittäin harvinaisen roomalaisajan löydön

Media

Siilinjärveläinen metallinpaljastinharrastaja Antti Pasanen teki noin vuosi sitten varsin ainutlaatuisen löydön Varpaisjärven Korpijärveltä. Hän löysi eräästä niemestä Museoviraston tutkimusten perusteella nuorempaan roomalaisaikaan ajoitetun emalikoristeisen hevosenkengän muotoisen soljen puolikkaan.

- Kyseessä on kyllä erittäin hieno ja omalla tavallaan ainutlaatuinen löytö, se yleisesti ajoittuu 300-400 -luvulle nuoremman roomalaisajan loppuun, Radio Kuopiolle vahvistaa Museoviraston amanuenssi Ville Rohiola.

Saman aikakauden esineitä ei ole aiemmin löydetty Pohjois-Savon alueelta

- Tämän aikakauden löytöjä ei ole ainakaan minulle tullut vastaan, kertoo Rohiola

Hevosenkengän puolikkaan muotoisia solkia on kuitenkin aiemmin nimenomaan löydetty Järvi-Suomen alueelta.

- Todennäköisesti ne ovat liittyneet turkiskauppaan, Rohiola arvioi.

Esineelle ei ole vielä tehty perusteellista tutkimusta. Luettelointiin on liittynyt Rohiolan mukaan lähinnä tunnistamiseen kuuluvaa analyysia ja osittainen tutkimus.

- Uskoisin, että kyseessä sellainen esinelöytö, joka varmasti tulee kiinnostamaan tutkijakuntaa. Lisäksi tarvitsee heti mainita, että esinelöytö on hieno, mutta omat kysymykset liittyvät heti, että minkälainen löytöpaikka on kyseessä, minkälaisesta kontekstista se on löytynyt. Luulen, että siihen liittyvät seuraavat tutkimukset, Rohiola kertoo

Esineen metallinpaljastimen kanssa löytänyt Antti Pasanen kertoo tehneensä löydön vesistön ääreltä pienen niemen puolesta välistä muutaman metrin päästä vesistöstä. Pasanen arveli heti löytäneensä jotain erilaista, mutta löydön ikä tuli hänelle yllätyksenä.

- Tuo ikä oli kyllä ehottomasti yllätys. En uskonut tuon ikäistä sieltä löytyvän, vaikka siellä on pitkään ollut asutusta ja muuta vanhaa löytynyt, Pasanen kommentoi.

Kuuntele lisää kuvan yläpuolella olevasta kuvakkeesta!