Soita studioon

Sunnuntai, 24.
maaliskuuta
2019.
Onnittelut -
10.4.2018, 9:52 – päivitetty 11.4.2018, 10:00

Tänään vietetään kansainvälistä sisaruuspäivää - erityislasten sisaruksilla riski jäädä huomaattomaksi

Media

Tänään tiistaina vietetään kansainvälistä sisaruuspäivää.  Erityinen sisaruus -projekti muistuttaa sisaruussuhteiden tärkeydestä, mutta myös erityislasten sisarusten riskistä jäädä perheessä näkymättömiksi.

- Me ollaan haluttu tuoda esiin ja tuoda näkyväksi sisarusten asemaa perheissä, joissa on erityistä tukea tarvitseva lapsi. Tänään, kun vietetään tätä sisarusten päivää, niin me halutaan nostaa tätä asiaa esille sillä tavalla, että olla näkyvillä, olla esillä ja keskustelemassa ihmisten kanssa, kertoo TATY ry:n toiminnanjohtaja Timo Rautiainen

Kun perheessä on pitkäaikaissairas tai vammainen lapsi, vaikuttaa se aina koko perheen dynamiikkaan. Yksi lapsi saattaa viedä normaalia huomattavasti enemmän vanhempien aikaa tai tilanne saattaa tuoda perheeseen paljon huolta.

- Tulee esiin, että näissä perheissä sisarukset jää vähän vähemmälle huomiolle ja jopa puhutaan näkymättömistä tai huomaamattomistakin lapsista. Muistettaisiin kysyä sisaruksiltakin, että mitä sinulle kuuluu, Rautiainen kommentoi

Rautiaisen mukaan sisarukselle annetun ajan määrällä ei ole niin merkitystä kuin annetun ajan laadulla

- Vanhempien pienetkin henkilökohtaiset yksilöajat näille sisaruksille ovat monestikin kullan arvoisia. Sisarukset kokevat ne erittäin tärkeinä, että he saavat jakamatonta huomiota vanhemmilta. Sanotaan, että ajan määrällä ei ole mitään merkitystä, mutta sillä laadulla on. He tulevat kuulluksi ja tulee se olo, että äiti ja iskä on ihan oikeasti kiinnostuneet siitä, mitä minulle kuuluu, Rautiainen kertoo.

Erityinen sisaruus -projekti on Rinnekoti-Säätiön Norio-keskuksen, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n, Sylva ry:n ja TATU ry:n yhteistyöprojekti, jossa on tiiviinä yhteistyökumppanina myös Leijonaemot ry.

Kuuntele lisää kuvan yläpuolella olevasta nuottikuvakkeesta.